Beslut dig, inden du beslutter dig

Måske har du nogle gange besluttet noget, som så alligevel ikke lykkes. Måske har du nogle gange besluttet, at nu vil du holde op med noget og så går der ikke så lang tid, så starter du igen.

Når du træffer beslutninger, tager du ansvar for dit liv og hjælper dig selv, og det er der en stor styrke i. Hvis beslutningen vel at mærke er en beslutning, du står inde for med hele dig.

Mange gange, når man igen starter med at gøre noget, man var holdt op med, så er det fordi, beslutningen ikke helt var taget.

Tit bliver det, hvad jeg kalder for prøvebeslutninger, og der er ikke så megen saft og kraft i beslutninger, der bygger på nu-prøver-jeg-og-så-må-vi-se-om-det-holder. Så er der allerede en stemme indeni, der ligesom har erklæret: Jeg er altså ikke helt så sikker på det her, så jeg sætter lige et forbehold – eller to – ind. Hvis jeg nu ikke kan holde det alligevel.

Det er godt med erfaringer, så prøvebeslutninger kan bestemt også have deres berettigelse og være vigtige skridt på vejen og virke som forberedelse frem mod en endelig beslutning. Men, hvis du vil holde og have det til at holde, uden at du i årevis skal kæmpe, mangle og savne og hele tiden leve med risikoen for at starte igen, så kræver det en beslutning.

En beslutning med stort B
Blot som eksempel vil jeg her bruge rygning, men du kan også føre det over på andre ting.

Jeg bliver jævnligt spurgt, om jeg kan få et en at holde op med at ryge. Nej, det kan jeg ikke. Hvis du ønsker at holde op med at ryge, så er der kun én, der kan holde op, én, der kan beslutte sig og det er dig. Når jeg siger, at det er der kun én, der kan, svarer de fleste da også: Ja, det er nok mig selv.

Til gengæld kan jeg hjælpe dig med at komme frem til beslutningen, til at sætte de ting fri, der ligger til grund for at, du ryger, til at give slip på behovet for at ryge og troen på, at du ikke kan leve uden og støtte og hjælpe dig til holde fast i din beslutning. Så du aldrig kommer til at ryge igen. Fordi du vælger det, og fordi du ikke ønsker det.

Vi er mange gange så vant til i vores del af verden og i den tid, vi lever i, at hvis der er noget, der plager os, så må vi finde noget eller nogen, der kan fjerne det. Det kan være lægen, det kan være medicin, en operation eller en maskine eller ting, der kan sørge for, at vi kan slippe det, der er svært.

Og det er jo heldigvis en gave og en mulighed, vi har og nogle gange er det også både helt på sin plads og godt at vi kan få hjælp til at slippe det svære, men nogle gange kan det også betyde, at vi kan komme til at give slip på ansvaret og vores handlekraft og overlade styringen af vores liv til en autoritet udenfor os selv.

Hvis der nu var en, der fik dig til at holde op med at ryge, uden at du selv var helt med i processen, kunne der måske også være meget, du gik glip af. Samtidig med, at det ville være meget nemt for dig at starte igen, når du møder modstand eller udfordringer på din vej. Situationer, hvor du plejer at gribe ud efter cigaretterne, og som du ikke ville være forberedt på at tackle, fordi du ikke ville have taget dig af dem, inden du stoppede.

Stop uden at savne, mangle, have behov for eller ønske om at gå tilbage til
Det er ikke så meget selve beslutningen, der er svær. Når du er klar til at tage den, er det så meget lettere. Når du har taget den, er det så meget lettere. Det, der kan være en stor udfordring og kræver en vej at gå, er at komme frem til beslutningen.

Derfor handler det heller ikke altid så meget om at presse en beslutning frem nu og her, men lige så meget om at hjælpe og støtte dig selv og indstille dig på at gå den vej, der er nødvendig, så du kan komme frem til den. Så du kan forberede dig selv på at beslutte de nye og gode skridt, du ønsker at tage i dit liv.

Så du kan beslutte dig for at holde op. Punktum.

Når du selv vælger at holde op med at ryge, når du selv træffer en beslutning med stort B, når du stopper, fordi du ikke længere ønsker det, så har du gået et sundt og godt stykke vej inden i dig selv, gjort op, taget stilling, valgt og stået inde for det valg.

Så behøver du aldrig mere at savne det. Så behøver du aldrig mere at føle, at du mangler noget i dit liv. Så behøver du aldrig mere at starte igen, uanset hvad du møder på din vej. Fordi så VED du, at du ikke ryger mere. Ikke fordi du ikke må, men fordi du ikke længere ønsker det.

Når du tager en beslutning med stort B, følger der en enorm styrke med, fordi du selv tager ansvar for dit liv og selv træffer nye og sundere valg for den vej, du vil gå. Det er en enorm styrke, som du ville misse, hvis det var en maskine, noget medicin eller en anden person, der fik dig til at holde op.

Du kan støtte dig op af andre og af noget og skal endelig gøre det, fordi det jo også er at tage ansvar og hjælpe dig selv, men beslutningen skal komme indefra. Så holder den.

fb-share-icon

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code