Inspiration til at styrke dit immunforsvar 2

I det første blogindlæg med inspiration til at styrke dit immunforsvar skrev jeg blandt andet om tanker og overbevisningers effekt på dine celler og immunforsvar og om at styrke immunforsvaret gennem kost, vitaminer, mineraler, naturmedicin og homøopati.

Der er så meget, vi selv kan gøre for at stå stærkere, også overfor virus og infektioner, og i dette indlæg handler det blandt andet om stress, aktivitet og hvile.

2. Stress, sport og søvn

Flere og flere mennesker bliver stressede, og stress er den helt store synder, når det handler om sygdom og svækket immunforsvar. Vi bor på mange måder i det, vi kalder for et velfærdssamfund, men ironisk nok bliver vi samtidig mere og mere syge og er langt hen ad vejen fra naturens side slet ikke egnede til at leve i den fortravlede, støjende og kemiske verden, vi har skabt.

Der er konstant så mange ting, vi skal forholde os til, så mange indtryk og input, der skal bearbejdes, så meget, der skal nås og det skal helst gå hurtigere og hurtigere samtidig med, at vi skal præstere mere og mere. Som samfund sætter vi ofte økonomisk og materialistisk vækst over den menneskelige, og langt hen ad vejen har vi glemt vores natur og hvem vi er.

Det har naturligvis en konsekvens. Vi bliver fyldt op, fortravlede og stressede, og stress har en enorm konsekvens for vores immunforsvar.

Når vi oplever stress, opfatter vores system det som en trussel, og derfor beskytter vi os selv mod denne trussel. Vores system lukker for vækst og vedligeholdelse af celler og for immunsystemet, fordi vi har brug for så meget energi som muligt til at beskytte os mod det, der truer.

Er der en umiddelbar trussel, vi har brug for at kæmpe med eller løbe fra, er dette en yderst smart løsning.

Men er der ikke en umiddelbar trussel og bliver denne tilstand mere eller mindre kronisk, fordi vi nærmest lever i stressede situationer konstant, er det selve stressen, der bliver en trussel.

Fordi vi simpelthen lukker os selv og vores vækst og indre vedligeholdelse ned og ikke mindst svækker immunforsvaret.

Dette er dårlig stress, som vi skal tage alvorligt, hvis vi ønsker at få det bedre i vores liv og stå stærkere overfor sygdom, virus og infektioner.

Der findes også god stress, eksempelvis når du træner og dyrker sport. Her kan systemet godt opleve det som stressende for kroppen, men det er en stress, der er med til at forbedre dine præstationer og som giver mere livskraft.

At udfordre kroppen, dyrke sport og træne – uden at overgøre det – at være aktiv og bevæge sig er godt for krop og sjæl og er med til både at gøre dig stærkere, gladere, mere i balance og styrke dit immunforsvar.

Tænk på, hvor mange gange, du er kommet hjem fra en tur i skoven, fra en vandretur, løbetur eller træning og har tænkt, at det skulle du godt nok ikke have gjort. Med mindre selvfølgelig, du er faldet eller der er sket noget andet uforudset, så er det nok de færreste gange, du ikke kommer hjem og tænker, at det var både godt og dejligt.

Vores krop er skabt til og elsker at blive rørt, og dét at færdes i naturen kan også være helbredende i sig selv. Vores nervesystem får hjælp til at falde til ro i naturen, fordi vi her tanker masser af livskraft og samtidig kommer i kontakt med vores egen indre natur. Det er her, vi kommer fra og her vi hører hjemme.

Ikke at vi behøver flytte ud i skoven, men mange gange er vi i vores beton- og asfaltverden kommet så langt væk fra det naturlige og så langt ind i menneskets på mange måder støjende og forurenede verden, at vores system bliver stresset og vi nemmere bliver syge. Så er det vigtigt at skabe balance ved dagligt eller jævnligt at færdes i naturen.

Aktivitet og hvile i indbyrdes balance er væsentligt for et sundt liv og et stærkt immunforsvar. Lige så vigtigt og godt, det er med bevægelse, lige så vigtigt og godt er det med hvile, så vi ikke overgør tingene, men også giver krop, sind, sjæl og nervesystem lov at hvile, integrere og bearbejde.

Søvn og døgnrytme er da også endnu en af de ting, der er så vigtige for et godt immunforsvar og et godt helbred. Når vi sover, får kroppen mulighed for at afgifte, regenerere og opbygge. Når vi sover, bliver vores immunforsvar styrket og specielt hjernen bliver renset for affaldsstoffer, der har hobet sig op gennem alle de indtryk, vi har fået i løbet af dagen.

At sove godt og have en nogenlunde ens døgnrytme er fundamentet for et godt immunforsvar, et godt helbred og at have det godt i krop, sind og sjæl.

Pyha…

Som det også fremgår af disse artikler, er der meget, vi selv kan gøre for at hjælpe os selv. Så meget, at hvis man ikke rigtigt har haft fokus på det, kan det måske komme til at virke som et uoverskueligt projekt.

Men det er jo ikke meningen, at det i sig selv skal blive et pres eller stressende at gøre det godt for dig selv, så er du næsten lige vidt.

Som Svend Brinkmann siger: “Hvis du tænker positivt hver eneste dag, arbejder hårdt, stræber efter at blive den bedste udgave af dig selv, omgiver dig med inspirerende mennesker og aldrig giver op, så er der ingen grænser for, hvor udmattet du kan blive.”

Det indeholder jo en sandhed. At vi kan blive så fokuserede på sundhed, at det ikke længere er sundt, og at vi ikke længere selv kan følge med.

Det er ikke meningen, at vi skal få stress over alt det, vi burde, kunne eller skulle gøre. Det er meningen, at vi skal finde balancen ud fra der, hvor vi hver især er i vores liv lige nu.

Men det betyder jo heller ikke, at vi skal lukke ørerne eller øjnene for, hvad vi måske har brug for at tage fat på og gøre bedre i vores liv, og disse artikler er ment som inspiration, du kan tage til dig, hvis du ønsker det eller lade gå, hvis du ikke kan bruge det eller måske vil vende tilbage til det på et senere tidspunkt.

Nogle har måske brug for at tage fat i én ting, andre i noget andet. Lad dig inspirere og pluk det, du eventuelt kan bruge lige nu. Så du kan gøre en forskel i dit liv allerede fra i dag. Et skridt ad gangen.

Læs også Inspiration til dit immunforsvar 1 – Overbevisninger og tanker, kost og naturmedicin

Læs også Inspiration til dit immunforsvar 3 – Nedlukning, behandling og om at gennemleve sygdom

Læs også Senfølger

fb-share-icon

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code