Du giver mening – foredrag for unge, der har det svært

Mange børn og unge er sensitive. Det er der ikke noget i vejen med, det er helt naturligt. Der er derimod noget i vejen med den måde, vores verden er indrettet på, som ikke er så naturlig, og som kan være med til at gøre det svært at være ung.

En undersøgelse for nogle år siden viste, at hver 5. gymnasieelev havde tanker om selvmord. I denne undersøgelse angav et flertal, at de ikke kunne finde mening med livet.

Når man ser ud i vores verden, forstår jeg godt, at det kan være svært at finde en mening. Vold, krig, nød og ufred hører til dagens hovedoverskrifter. Voksne, der har mere travlt med at skændes og skyde skylden på hinanden, fokusere på materialisme og økonomisk vækst end på at passe på vores medmennesker, på vores børn og unge, på jorden, klimaet, naturen og på alle vores medvæsener.

Pressede systemer, pressede uddannelser og alt for meget fokus på hurtigt igennem og hurtigt færdig sammen med alt for høje krav og forventninger til præstation, eksamener og gode karakterer. Det giver pressede børn og unge mennesker og det giver ingen mening.

Jeg har selv haft det svært både som barn, som ung og voksen og har haft både selvmord og andre traumatiske oplevelser tæt inde på livet samtidig med, at jeg har været meget sensitiv og deler i foredraget noget fra min egen historie og erfaringer og noget af det, jeg har gjort for at helbrede og hjælpe mig selv og få et bedre liv.

Foredraget handler om, at alt for mange børn og unge mennesker går med selvmordstanker. Det skal de naturligvis ikke og de voksne skal ikke lukke øjnene og vige udenom. Det kan vi simpelthen ikke være bekendt.

Foretaget handler om selvmord, hvordan man kan have det, når man tænker selvmordstanker og hvad det gør ved de efterladte. Det handler også om, at det kan være helt naturligt at tænke disse tanker, men at det er vigtigt at række ud og søge hjælp.

Hvad der giver mening
Foredraget handler om noget af det, du kan gøre for at hjælpe dig selv eller en af dine venner, om at række ud og om de krav, du kan stille til de voksne omkring dig, og du får inspiration til nye måder at tænke på omkring dét at have det svært.

Vi har så meget brug for at få vendt tingene om, så det ikke er de unge mennesker, der er syge og noget i vejen med, men den måde, vi behandler dem på. Vi skal tale om det, der er svært. Vi skal tale med hinanden og høre, hvordan vi har det. Vi skal spørge og lytte. Hellere en gang for meget end en gang for lidt.

Vi skal hylde det mangfoldige. Vi skal skabe langt mere plads til liv, glæde, kreativitet, skabertrang, iværksætteri og gå-på-mod. Vi skal hjælpe, støtte og sætte farten ned, så vi kan følge med.

Uanset hvordan du har det, hvad du oplevet, eller hvad du står i, så er der altid håb og altid noget, du kan gøre. Der vil altid være noget eller nogen, der kan hjælpe dig til at få det bedre, så du igen kan finde glæden og igen kan opleve, at livet giver mening.

Du giver mening.

Kontakt eller bestil et foredrag
Ring på telefon 60 93 72 30 eller send en mail på lm@mahnkopf.dk, hvis du, din skole, institution eller forening er interesseret i et foredrag.

Foredraget varer ca. 1 ½ time og kan naturligvis tilrettes målgruppen.