Styrken ved at skrive

Et af de simple, effektive og givende værktøjer, jeg ofte anbefaler, og som kan komme til at gøre en stor og positiv forskel for dig, når du vælger at bruge det, har du helt bogstaveligt lige ved hånden.

Der sker en proces, når du skriver og lader ordene komme til udtryk inde fra dig, igennem dine hænder og ud på papiret.

Det, du igennem dit liv har holdt tilbage og holdt undertrykt, har på et eller andet tidspunkt brug for at blive udtrykt.

Det kan ske på mange måder og med forskellig intensitet og med eller uden hjælp, men når du skriver, giver du netop udtryk for noget af det, der fylder indeni.

Du forholder dig til tingene, ellers vil du ikke kunne skrive dem og når du forholder dig til tingene og til dine tanker og følelser, forholder du dig også til dig selv. Når du skriver om det, du har på hjerte og oplever, er det dig selv, du lytter til og møder og det vil altid være godt. At lytte og komme dig selv i møde.

Skriv om det, der fylder, om noget af det, du er ked af, irriteret over, ikke kan forstå, er glad for, gerne vil, drømmer om eller måske gerne vil begynde på eller holde op med. Skriv om din tvivl, dine ønsker og håb, om hvad som helst, der rør sig i dig og om dine oplevelser.

Når det er svært
Hvis du har det svært en dag, så prøv at beslutte dig for at sætte dig ned og skrive.

Bare skriv, skriv og skriv.

Om dine tanker, om dine følelser, om det, der fylder og får dig til at føle som du gør lige nu. Bare skriv, frit fra hjertet, uden at det skal være på en bestemt måde, uden at tænke så meget, læse korrektur eller rette og bliv ved, indtil du oplever en forløsning. Og den vil komme, den kan ikke andet, når du forholder dig til dine følelser.

Du kan skrive på papir i hånden, eller du kan skrive på computeren. Det betyder ikke så meget, det skal bare være det, der falder dig bedst. Du kan smide det ud eller slette det med det samme, printe det ud og gemme det, rykke det i stykker, brænde det og tage afsked med det eller hvad du nu føler, er det rigtige for dig.

Ahaoplevelser
En stærk og meget fin måde at gøre det på, kan også være at bruge en notesbog eller lignende og lave en fortsættelse fra gang til gang, gerne med dato, så du bagefter kan se tilbage. Det kan være en rigtig god ahaoplevelse senere at kunne læse, hvad du skrev og måske bliver det pludselig meget tydeligt, hvor meget du rent faktisk har flyttet dig, men måske glemt at lægge så meget mærke til og anerkende.

Det kan også blive en anden ahaoplevelse, hvor du senere måske kan læse, hvor meget, du netop ikke har flyttet dig på nogle områder og selvom den del ikke altid er så rar læsning, kan det meget vel være lige nøjagtigt den øjenåbner og det skub, der gør, at du beslutter, at nu skal det være.

Føler du for det, så gør din notesbog til dit arbejdsredskab. Brug den regelmæssigt og vær også gerne kreativ med tegninger, billeder eller noget, du klistrer i, tydeliggør eller leger med. Det er en meget fin måde at give opmærksomhed til og ære både processen, vejen, indsigterne og dig selv.

Lys med din lygte
Når du skriver om dine tanker og følelser og om hvordan du har det, bevidstgør du og bliver klogere på dig selv.

Du tager en lommelygte og lyser ind i de mørke rum, så du bedre kan se, hvad der er derinde, du hjælper dig selv til at gøre det mere klart, så du kan se på det og betragte det og derfra vælge, om du vil lade det være eller gøre noget ved det.

Dét at blive bevidst om tingene er en forudsætning for at kunne gøre noget ved det og det kan du hjælpe dig selv med på en stærk måde, blandt andet ved at skrive. 

Fat din pen og kast lys over dit liv.

fb-share-icon

2 meninger om “Styrken ved at skrive”

 1. Kære Lisbeth
  Jeg har været til et af dine foredrag i efterladte efter selvmord og jeg fik virkelig noget godt ud af det. På det tidspunkt havde jeg virkelig svært ved at sove om natten og du fik mig inspireret til at begynde og skrive digte. Dette hjælp mig til at finde ro til at kunne sove. Siden hen er jeg begyndt på en blog og denne har virkelig også hjulpet mig. Jeg har skrevet et indlæg hvor jeg skriver om hvordan du har hjulpet mig http://barnafpsykisksyg.dk/?p=307
  Hvis du skulle have lyst til at læse det.
  Mange kram fra Kristina

 2. Kære Kristina

  Jeg kan godt huske dig fra foredraget og TAK for dit indlæg. Det er jeg rigtig glad for at læse.

  Desværre har jeg først set det nu, da jeg har haft så utroligt mange spam meddelelser på netop dette indlæg, at din besked var blevet gemt imellem dem. Det beklager jeg naturligvis, men hvor er du bare sej! Det er så godt gået, at du er kommet i gang med at skrive både digte og din egen blog. Det kan være en stærk vej igennem sorg og alt det andet, der følger med et selvmord.

  Tak, fordi du skrev.

  De bedste hilsner og tanker til dig, Lisbeth

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code