Hvilken vej skal jeg gå?

At sætte dig mål i dit liv er et super godt og stærkt redskab, du med stor fordel kan tage til dig, hvis du vil forandre, finde vej og have større klarhed og tilfredshed.

At sætte dig mål er det samme som at udstikke en retning, du kan gå.

Jeg vil starte med et citat fra Alice i Eventyrland

Alice: Vil du ikke nok fortælle mig, hvilken vej jeg skal gå herfra?
Filurkatten: Det afhænger en hel del af, hvor du gerne vil hen
Alice: Det er lige meget
Filurkatten: Så betyder det ikke så meget, hvilken vej du går

Hvis du ikke ved, hvor du er på vej hen, hvordan kan du så vide, hvilken vej, du skal gå? Hvis du ikke har en retning at gå efter, hvordan skal du så vide, hvilke skridt du skal tage og hvilke valg, du skal træffe?

Hvis du står og kigger dig omkring og ikke helt ved, hvilken retning, du skal gå, sætter du meget nemt dig selv i en vanskelig situation, for hvilke skridt skal du så vælge at tage? Når retningen er uafklaret, bliver de skridt, du tager også nemt uafklarede og resultatet det samme.

Jeg møder jævnligt mennesker, som gerne vil have hjælp til at komme ud af en situation, de oplever som fastlåst og går i ring. Det kan have mange, også dybereliggende, årsager, men en af dem kan meget nemt være, at han eller hun ikke har gjort sig konkrete overvejelser om, hvor vejen skal gå hen hen, og hvis der ikke er stukket en ønsket og klar retning ud, er det heller ikke nemt at træffe de beslutninger eller gøre de ting, der netop ville kunne støtte op om en mere klar vej at gå.

”Hvilken vej skal jeg gå?”
”Det afhænger en hel del af, hvor du gerne vil hen.”

At sætte sig mål og pege en retning ud kan for mange opleves som en stor udfordring og en stor opgave at gå i gang med. Men ikke desto mindre er det en sund, stærk og meget givende proces at begynde at forholde sig til, hvad det egentligt er, du ønsker at få ud af livet, for når du forholder dig til dine mål, forholder du dig også til dig selv.

Hvem er jeg, hvad kunne jeg tænke mig, hvad betyder noget for mig, hvad er vigtigst for mig, hvad er mine prioriteringer? Er jeg tilfreds med tingene, som de er? Der er mange spørgsmål, der melder sig på banen, når du begynder at forholde dig til dig selv på den måde. Sunde, reflekterende spørgsmål, der måske nok kræver et stykke arbejde for dig at gøre, men som ikke desto mindre formentlig kommer til at spare dig for rigtig meget arbejde og for rigtig mange af de ekstra skridt, frustrationer, utilfredshed og ressourcer, du ellers ville skulle bruge ved at gå i ring og ikke rigtigt komme videre.

Det er stærkt – du kan også gøre det sjovt og meningsfuldt
Når du arbejder med at sætte dig mål, så prøv at dele det op i bidder og at gøre det til et spændende, udfordrende og ikke mindst livsbekræftende projekt. Noget, der vil bringe dig glæde og større klarhed og tilfredsstillelse, og som vil sætte dig i kontakt med mange positive aspekter af dig selv; dit mod, din indre styrke, handlekraft og evne til at tage ansvar for dit liv.

Prøv at se langt frem, måske 5-10 år. Hvordan vil du gerne have det om 5-10 år? Hvordan vil du gerne, at dit liv ser ud om 5-10 år? Det kan være helt praktiske og konkrete ting som for eksempel hvor du gerne vil bo, hvor du gerne vil arbejde, om du er gift, bor alene, har børn, dyr, uddannelse, økonomi m.v.

Det kan også være personlige livsstilsmål, som for eksempel at ville leve sundt, træne, tabe dig, holde op med at ryge, spise økologisk, leve bæredygtigt, bruge mere tid på dig selv og din familie m.v.

Eller det kan være lidt mere uhåndgribelige, personlige, åndelige og følelsemæssige mål, som for eksempel et ønske om at leve i bedre balance med dig selv, at hvile mere i dig selv, at have det godt følelsesmæssigt, at rydde op i dit liv, bidrage til en bedre verden m.v.

Prøv også at se lidt tættere på, måske et år eller to. Hvor vil du gerne være om et år? Hvordan skal dit liv se ud om et år?

Og endelig, hvad er dit mål indenfor den allernærmeste fremtid? Hvad vil du gerne have gjort for eksempel indenfor det næste halve år, den næste måned, den næste uge, i morgen eller i dag?

Du kan gøre det overordnet eller du kan gøre det detaljeret. Nogle gange er det en fordel at holde sig til de store linjer, andre gange kan det være godt at gå så meget i detaljer som muligt, visualisere, forestille dig og på den måde aktivt skabe. Det afhænger helt af, hvor du er i processen og hvad der lige på det tidspunkt falder dig nemmest og rigtigst.

En horisont at gå efter
Jeg oplever, at mange mennesker har en modstand mod at sætte sig mål, fordi de føler, de låser sig fast. Men et mål behøver ikke nødvendigvis at være fastlåst, tværtimod er det godt også at betragte sine mål som levende og foranderlige. Som horisonter, du har at gå efter, men som forandrer sig i takt med, at du går. Måske når du aldrig dine mål, og det er heller ikke altid det vigtigste. Bare du har en horisont at gå efter.

Derfor kan det også være både sundt og nødvendigt indimellem at tage sine mål op til revision. Er det stadig den vej, jeg ønsker at gå eller har jeg brug for at justere kursen? Måske har jeg endda nået flere af mine mål eller delmål på vejen? Måske har jeg allerede flyttet mig så meget, at vejen nu ser helt anderledes ud. Måske har jeg slet ikke flyttet mig og kan have brug for nogle mere enkle delmål på vejen for at være i stand til at komme i gang. Måske har jeg mødt så store udfordringer og modstand i mig selv, at jeg har brug for hjælp til at tackle dem. Alt sammen en del af vejen.

Det her – eller det, der er bedre
“Jamen, det er også vigtigt bare at give slip, ikke låse sig fast og følge flowet.” Ja, det er også vigtigt. Der er en tid til alt og nogle gange har vi brug for bare at følge med, andre gange har vi brug for at skabe struktur, og nogle gange begge dele. At følge flowet er stærkt, når du er i kontakt med det. Hvis ikke, er det stærkt at tage ansvar, sætte mål og stikke en retning ud.

En god ting at gøre for ikke at komme til at låse sig for meget fast på målet kan være at sige: Jeg ønsker mig det her eller det, der er bedre.

På den måde åbner du for muligheden af, at der kan ske helt andre ting i dit liv, end du på nuværende tidspunkt er i stand til at forestille dig. Du åbner for muligheden og erkendelsen af, at der måske er veje, du nødvendigvis må gå, før du kan komme til det, du gerne vil. Du åbner for større kræfter, for livet og universet omkring dig samtidig med, at du ikke bare helt slipper tøjlerne og lader vinden blæse dig, hvor den vil.

Du kan reagere eller agere
Mange ledere og virksomheder er fuldt committede til betydningen af at sætte sig mål og til løbende at justere målene. Når du også tager værdien af at udstikke retninger til dig i dit eget liv, vil du hjælpe dig selv til at bedre at kunne træffe valg og vælge vej, samtidig med, at du også udfordrer dig selv til at møde det, du stadig har brug for at møde, for at komme til dit mål.

Når du sætter dig mål og committer dig til dem, giver du dig selv mulighed for at træffe bevidste valg. Du sonderer terrænet, vurderer for og imod og træffer et valg. Et bevidst valg, hvor du har mulighed for at agere i stedet for ubevidste valg, som rigtig mange menneskers liv er så fyldt med og som mange gange betyder, at man kan komme til at reagere frem for at agere. Når du handler fra dine følelser, reagerer du og det er ikke altid lige hensigtsmæssigt. Når du handler fra dit center, agerer du fra et bevidst sted, hvor du bedre kan stå inde for dine valg og handlinger.

Ved at forholde dig til, hvilke mål, du gerne vil gå i retning af i dit liv, forholder du dig til dig selv. Du viser dig selv, at du tager dig alvorligt, du tager ansvar og du hjælper dig selv til at blive mere tydelig og klar.

Det betyder ikke, at tingene og valgene altid bare bliver lette, men at du overordnet ved, hvilken vej, du vælger at gå.

fb-share-icon

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code