Når du gemmer smerten væk

I 2002 oplevede jeg den store sorg, at min bror tog sit eget liv.

Jeg havde tidligere som ganske ung oplevet, at en kæreste også tog sit eget liv, og den traumatiske oplevelse havde jeg haft gemt væk i mange år.

Når man kommer ud for svære udfordringer eller traumatiske oplevelser, kan man nemt komme til at lægge låg på oplevelsen.

Det er en ganske naturlig reaktion, at man pakker ned og gemmer væk, indtil man er klar til at tage det frem og kigge på det.

Det kan være både godt og nødvendigt at lægge låg på, til man er klar til at møde det, fordi det simpelthen er for svært at håndtere på én gang, men følelserne eller smerten forsvinder ikke ved at gemme det væk.

Du kan langt hen ad vejen lære at leve med det, men at blive ved med at lægge låg på uden at sætte fri, gør livet svært og bliver du ved med at lægge til og på, kan det til sidst blive svært at bære og have store konsekvenser i dit liv.

Vi har brug for at møde smerten
Når du møder smerten i stedet for at gemme den væk og bruge energi og kræfter på at holde låget nede, begynder du et stærkt samarbejde med dig selv. Du begynder at møde dig selv og alt det du også rummer af styrker, evner, kvaliteter og muligheder, og du begynder at sætte noget af al den energi fri, som du har brugt på at holde nede.

Det er helt naturligt, at vi som mennesker gemmer væk, når noget er sårbart, indtil vi er klar til at tage det frem i lyset og få det bearbejdet og healet. Det vigtigste er bare, at vi også får det frem på et tidspunkt, så det ikke bliver ved med at ligge i systemet og i kroppen og begrænse og gøre livet svært at leve.

Tiden alene læger ingen sår. Det, der læger, er når du tager dig af det, møder det og bringer lys ind i det. Så er det bevidstgørende og helbredende – og også en proces, der tager tid.

Ved at møde det, der er sket, det du gjorde og det du ikke gjorde, hjælper du dig selv med at sætte fri. Ved at have modet til at møde mørket og lyset i dig selv og i de oplevelser, du har haft, kan du hjælpe dig selv tilbage til livet.

Der, hvor du lever og ikke kun overlever.

Læs også Det tavse selvmord kræver tale – gratis e-bog

fb-share-icon

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code